Skip to main content
Πλαπούτα 4-6, Τρίπολη   2710 221933   info@mpentevis.gr

Ημερολόγιο

Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Ξεκίνησε από χθες η επιστροφή μας σε μια μορφή νέας κανονικότητας. Είναι αισιόδοξο που πάρα πολλοί συμπολίτες μας χρησιμοποιούν τη μάσκα στις συναναστροφές τους. Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω κι εγώ σε αυτό το θέμα. Όσο ήμασταν μέσα, το κύριο θέμα μας ήταν μένουμε σπίτι. Τώρα που βγαίνουμε, οφείλουμε να τηρούμε τους κανόνες ασφαλείας για την υγεία μας. Η μάσκα λοιπόν και το πλύσιμο των χεριών μας θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικά σημεία της ασφάλειας της υγείας μας.

Θα ήθελα όμως να αναφερθώ και σε ένα θέμα που δέχομαι αρκετά τηλεφωνήματα καθημερινά και που με δυσκολία προσπαθώ να εξηγήσω στους συμπολίτες μου. Αρκετοί μου ζητούν να τους κάνω το τεστ για τον κορονοϊό. Το αξιόπιστο και το σίγουρο τεστ αυτή τη στιγμή είναι μόνο ο μοριακός έλεγχος (PCR). Αυτός ο έλεγχος γίνεται με επιλογή του ΕΟΔΥ, κάτω από συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις. Είναι ακριβό τεστ, θέλει ειδικές συνθήκες εκτέλεσης και το σημαντικότερο δεν γίνεται όποια ώρα να ναι. Θέλει ιατρική εκτίμηση πότε θα γίνει. Είναι αρκετά τα περιστατικά που το μοριακό τεστ βγήκε αρνητικό τη μια μέρα και μετά από δύο ή τρεις μέρες θετικοποιήθηκε. Αυτό γιατί η επώαση και η εμφάνιση της νόσου έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Γι' αυτό ο ΕΟΔΥ δεν το κάνει σε όποιον να ναι, όπου να ναι και φυσικά δεν το κατεβάζει σε κερδοσκοπική διαδικασία. Πιστέψτε με, θα ήταν πολύ εύκολο να κάνουμε όλοι αυτό το τεστ, να το χρεώνουμε 150 ευρώ και να βγάζουμε χρήματα. Θεωρώ όμως ότι προέχει ο όρκος μας και ότι δεν ενδείκνυται για τέτοιες συμπεριφορές αυτή η υγειονομική κρίση.

Τώρα θα σας αναφέρω για το άλλο τεστ το rapid. Το γρήγορο τεστ, που ακόμα δεν έχει μπει στη ρουτίνα γιατί εξετάζεται η αξιοπιστία του. Η Ισπανία που βιάστηκε να το χρησιμοποιήσει το σταμάτησε γιατί έβγαζε πολλά ψευδώς αρνητικά και ψευδώς θετικά. Τα ψευδώς αρνητικά και θετικά έφταναν το 40%. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί εξεταζόμενοι έπαιρναν απαντήσεις που ήταν επικίνδυνες για την υγεία τους. Άλλοι που ήταν θετικοί είχαν αρνητικό αποτέλεσμα και κάποιοι αρνητικοί έπαιρναν αποτέλεσμα θετικό. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι ζημιά μπορεί να προκληθεί από μια τέτοια χρήση και πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι για τη δημόσια υγεία. Γι' αυτό και ο ΕΟΔΥ δεν έχει προχωρήσει σε τέτοιου είδους εξέταση και παραμένει στον μοριακό έλεγχο. Μάλιστα οι 500 μονάδες που θα εξετάζουν δείγματα από την κοινότητα θα εκτελούν μοριακά τεστ και όχι rapid.

Θα ήθελα λοιπόν να σας ενημερώσω ότι είναι ακόμα επικίνδυνο να στηριζόμαστε σε απαντήσεις τέτοιων τεστ και φυσικά η χρήση τους είναι προς το παρόν αμφίβολη. Σε λίγο καιρό θα είναι στη διάθεσή μας τέτοια τεστ με αυξημένη ευαισθησία και ειδικότητα ώστε να μπορούμε να εξασφαλίσουμε ασφαλείς απαντήσεις.

Η ιατρική κοινότητα το γνωρίζει αυτό και είναι ο λόγος που ακόμα δεν συνιστάται. Καμία επίσημη οδηγία δεν το περιλαμβάνει προς το παρόν. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν και οι «πιο έξυπνοι» αλλά θεωρώ ότι θα είναι λίγοι και θα εκτεθούν σύντομα. Πριν λοιπόν προβείτε σε τέτοιες εξετάσεις συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Μην επιτρέπετε σε κανέναν άλλον, εκτός από τον γιατρό σας, να σας δίνει οδηγίες για την υγεία σας.

Ας κάνουμε λίγο υπομονή και ας αποφύγουμε τις παρορμητικές επιλογές. Ας εμπιστευτούμε τον ΕΟΔΥ και τις οδηγίες του. Προέχει η ποιότητα και η εγκυρότητα σε αυτή την περίπτωση και σίγουρα όταν έρθει η ώρα οι γιατροί σας θα είναι σε θέση να σας καθοδηγήσουν σωστά και εμείς οι εργαστηριακοί γιατροί θα μπορούμε με μεγάλη ακρίβεια να σας εγγυηθούμε το αποτέλεσμά σας. Προς το παρόν τηρούμε όλοι τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Φοράμε μάσκα, πλένουμε τα χέρια μας και κρατάμε αποστάσεις.

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Πολύ λίγα κρούσματα, σημαντικότατο εργαλείο για την προσπάθεια επανεκκίνησης που ξεκινάμε.

Σχολεία.
Παρατηρώ μια «φαγούρα» να ανοίξουν τα σχολεία, να γίνουν οι εξετάσεις κτλ.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι βιαζόμαστε λίγο. Θεωρώ ότι πρέπει αρχικά να αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα του ανοίγματος των πρώτων επιχειρήσεων και μετά να προχωρήσουμε στα σχολεία. Μακάρι να είμαι υπερβολικός αλλά ανησυχώ ιδιαίτερα.

Επίσης, τι νόημα έχει να κάνουν τα παιδιά μάθημα δύο με τρεις φορές την εβδομάδα; Γιατί δεν ενεργοποιείται η εξ αποστάσεως διδασκαλία σε όλο το φάσμα του σχολείου, ώστε να γίνεται σωστά και σε όλους ταυτόχρονα;

Κλείνω λέγοντας ότι οι ειδικοί κάτι ξέρουν παραπάνω, οπότε τους εμπιστευόμαστε. Τηρούμε τους κανόνες και συνεχίζουμε.

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

32 νέα κρούσματα χθες, την ημέρα της ανακοίνωσης της διαδικασίας επιστροφής στην «κανονικότητα». Γέφυρα ασφαλείας την ονόμασε η κυβέρνηση και θα έλεγα ότι είναι αρκετά προσεκτική και ασφαλής η διαδικασία.

Έχω βέβαια τις επιφυλάξεις μου, την ανησυχία μου για τις εξελίξεις. Δεν νομίζω ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, λόγω κρουσμάτων, αλλά πρέπει να γίνει μια αρχή. Πρέπει να ξεκινήσουμε με πολλή προσοχή και μέτρα ασφαλείας.

Η δεύτερη φάση θα είναι πιο μεγάλη χρονικά και απαιτεί σταθερότητα από εμάς και όχι εφησυχασμό και χαλάρωση. Ας ελπίσουμε να πάνε όλα καλά, γιατί αν κάτι στραβώσει, ο ένας εκ των στρατηγών το είπε ξεκάθαρα. Lock down, αν χρειαστεί, άμεσα!

Οπότε τηρούμε τους κανόνες και πάμε μπροστά.

Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Τα κρούσματα παραμένουν χαμηλά και μπράβο σε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια. Το μεγαλύτερο μπράβο όμως αξίζει σε όλους τους Έλληνες, που έδειξαν κατά 99% ότι όταν θέλουν μπορούν. Μπράβο μας λοιπόν.

Άρχισε έντονα η συζήτηση για την επιστροφή στην κανονικότητα. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τη διαδικασία και τις ημερομηνίες που θα ισχύσουν. Ας ελπίσουμε ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά. Γιατί αν επανεμφανιστούν αρκετά κρούσματα, είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψουμε στις απαγορεύσεις και στις απομονώσεις. Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή στο πώς θα χειριστούμε όλοι μας την επανεκκίνηση.

Οφείλουμε να συμπεριφερθούμε με εξαιρετική ωριμότητα και προσοχή. Ένας καλός κανόνας θα πρέπει να είναι η σκέψη ότι έχουμε να κάνουμε με έναν ιό παρόντα και όχι με κάτι που δεν υπάρχει. Η υποτίμηση της κατάστασης μπορεί να αποδειχθεί μοιραία. Θεωρώ ότι βρισκόμαστε πάλι στο σημείο μηδέν του Φλεβάρη, που έπρεπε να αποφασίσουμε τη στρατηγική μας. Αποδείχθηκε ότι κάναμε σωστές επιλογές και οφείλουμε να συνεχίσουμε έτσι.

Προσωπικά, αν και αισιόδοξος άνθρωπος, δεν κρύβω τη μεγάλη μου ανησυχία. Θεωρώ λίγο πρόωρο το βήμα αυτό. Η άποψη μου είναι ότι θα έπρεπε να μετακινηθεί δεκαπέντε μέρες μετά, ώστε να εδραιώσουμε το κεκτημένο των λίγων κρουσμάτων.

Κάποιοι όμως ξέρουν περισσότερα και θα τους εμπιστευτούμε.

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Χαμηλά τα κρούσματα και χθες, που σημαίνει ότι το φαινόμενο είναι ελεγχόμενο αλλά υπάρχει. Αυτό είναι ένα σημείο που δεν πρέπει να μας ξεγελάσει. Ο ιός δεν φεύγει και δεν εξαφανίζεται τελείως, οπότε η προσοχή μας πρέπει να παραμείνει αυξημένη.

Θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα θέμα που βλέπω ότι πάνε να το ξεπεράσουν οι ηγεσίες όλων των κρατών. Το πρόβλημα του κορονοϊού είναι η θανατηφόρα δράση του; Όποιος κολλάει πεθαίνει; Είναι τόσο θανατηφόρος; Όχι βέβαια, η θνητότητα είναι στο 3-4% ενώ η θνησιμότητα κάτω του 1%. Ποιο είναι λοιπόν το πραγματικό πρόβλημα του κορονοϊού; Γιατί αυτός ο πανικός, η καραντίνα κτλ;

Το πρόβλημα είναι τα συστήματα υγείας που και ακόμα τα πιο καλά δεν αντέχουν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τόσα πολλά περιστατικά. Θα σας παραθέσω το αποτέλεσμα της διαίρεσης των κρουσμάτων δια των θανάτων σε κάθε χώρα και θα βγάλουμε συμπεράσματα, που δεν έχουν σχέση με το κορονοϊο ως ίωση, αλλά με την ικανότητα του κάθε συστήματος να ανταπεξέλθει στο μεγάλο φορτίο ασθενών.

ΗΠΑ: 946.222 / 54.435 = 17,3
Ισπανία: 226.629 / 23.190 = 9,77
Ιταλία: 197.675 / 26.644 = 7,41
Γαλλία: 161.665 / 22.856 = 7,03
Γερμανία: 157.120 / 5.896 = 26,6
Ηνωμένο Bασίλειο: 154.031 / 20.732 = 7,4
Τουρκία: 110.130 / 2.805 = 19,2
Ιράν: 90.481 / 5.710 = 15,8
Κίνα: 83.909 / 4.512 = 18,5
Ελλάδα: 2.517 / 130 = 19,3

Εδώ φαίνεται πόσους θανάτους έχουμε ανάλογα με τα κρούσματα. Όπου δεν ζορίστηκε το σύστημα υγείας, το αποτέλεσμα είναι ένας αρκετά καλός αριθμός. Αντίθετα όπου το σύστημα «μπούκωσε», φαίνεται.

Αντί λοιπόν να ενοχοποιούμε μια ίωση, που καλώς ή κακώς ήρθε και κάποια στιγμή θα φύγει, γιατί δεν κοιτάμε το πραγματικό μας πρόβλημα; Γιατί σπρώχνουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί;

Τα 13 δις και δεν ξέρω πόσα άλλα θα δαπανήσουμε και ευρωπαϊκά τα τόσα δις ή και τρις που θα δαπανηθούν, μήπως έπρεπε να πάνε για τη γρήγορη και άμεση αναβάθμιση της υγειονομικής κατάστασης της χώρας μας και της Ευρώπης; Μήπως έπρεπε να είχαν ήδη δρομολογηθεί να γίνουν άλλα δέκα μεγάλα νοσοκομεία στη χώρα μας; Μήπως θα έπρεπε να έχουμε αρχίσει τις διαδικασίες προσλήψεων 30.000 υγειονομικών; Και με διπλάσιους μισθούς από τους σημερινούς, για να γυρίσουν οι συνάδελφοι μας πίσω από το εξωτερικό; Μήπως έπρεπε ήδη να έχουμε επιδοτήσει τη φαρμακοβιομηχανία μας να παράγει περισσότερα και πολλαπλάσια υγειονομικά αγαθά;

Εν κατακλείδι, μήπως πρέπει αντί να παλεύουμε κάθε τόσο με έναν ιό ή κάτι άλλο που θα εμφανιστεί, να αρχίσουμε να ενισχύουμε πραγματικά τον υγειονομικό χάρτη της χώρας; Να φτιάξουμε μονάδες εντατικής θεραπείας παντού και πολλές, φυσικά εξοπλισμένες και επανδρωμένες σωστά; Μήπως ο προϋπολογισμός μας και όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, πρέπει να διπλασιάσει, αν όχι τριπλασιάσει, το κομμάτι που απευθύνεται στην υγεία;

Οι αριθμοί παραπάνω είναι αμείλικτοι. Όπου δαπανούσαν περισσότερα για την υγεία, είχαν λιγότερα θύματα. Άρα δεν φταίει ο ιός αλλά η ανεπάρκεια μας να τον αντιμετωπίσουμε. Γι αυτό επιμένω, όχι άλλη υποκρισία.

Το επόμενο βήμα θα είναι ο έλεγχός μας. Πού πάμε, με ποιον μιλάμε, πόση ώρα, κτλ. Ώστε να προφυλασσόμαστε από θετικά κρούσματα. Ήδη στη Κίνα διάβασα ότι άρχισε η εφαρμογή green code, που όποιος την έχει μπορεί να πάει παντού, ενώ όποιος δεν την έχει δεν μπορεί να μπει σε τράπεζα, σε σούπερ μάρκετ και δεν ξέρω εγώ πού αλλού. Θεωρώ ότι κάποιοι βρήκαν ευκαιρία να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο, να του εφαρμόσουν το τσιπάκι (στην αρχή ως εφαρμογή στο κινητό), να χρεώσουν στον κορονοϊό την παγκόσμια πτώχευση κτλ. Ας σκεφτούμε λίγο πιο λογικά, αντικειμενικά και μακριά από πανικό και τρόμο.

Λύσεις υπάρχουν αρκεί να υπάρξει θέληση και σοβαρότητα.

Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Ανεβοκατεβαίνει ο αριθμός των κρουσμάτων και νομίζω ότι αυτό θα συμβαίνει συνέχεια από εδώ και πέρα λόγω των συνθηκών και των, κατά τη γνώμη μου, ελλιπών μέτρων σε δομές και ιδιαίτερες μονάδες. Χρειάζεται περισσότερη επικέντρωση σε δομές και μονάδες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Θέλω να αναφερθώ στους υγειονομικούς. Αυτούς που χειροκροτούν οι συμπολίτες μας, αυτούς που τους τιμούν οι πυροσβέστες, αυτούς που τους τραγουδάει η Χορωδια της ΕΡΤ. Δεν αρκεί η συμπόνια και το χειροκρότημα. Όλο το υγειονομικό προσωπικό της χώρας επιβιώνει με μισθούς που δεν αρκούν για τη μόνιμη και διαρκή επιμόρφωσή του. Κάποιοι κάνουν δεύτερη δουλειά για να τα βγάλουν πέρα. Δεν γίνεται να λες «έχω πρώτη προτεραιότητα την υγεία» και να δέχεσαι να πληρώνονται οι υγειονομικοί από 450-1200 ευρώ τον μήνα. Δεν γίνεται να μην έχεις κάνει προσλήψεις επί δέκα χρόνια, να έχεις ένα κουρασμένο και γερασμένο προσωπικό και μετά να το χειροκροτείς. Δεν γίνεται να έχεις γονατίσει όλες τις ιδιωτικές μονάδες υγείας με clow back και rebate και 45% υποκοστολόγηση και μετά να απαιτείς ποιότητα. Όχι άλλη υποκρισία παρακαλώ. Το αποτέλεσμα που έχουμε σήμερα οφείλεται αποκλειστικά στην ανιδιοτελή, στην εξαντλητική και επίμονη προσπάθεια των υγειονομικών να τηρήσουν τον όρκο τους και μόνο αυτό.

Αν θέλουν οι άρχοντες να βάλουν την υγεία σε πρώτη θέση στη κοινωνία, δεν έχουν παρά να αυξήσουν κατά ένα με δυο δις τις δαπάνες για την υγεία κάθε χρόνο. Μόνο έτσι προσλαμβάνεις προσωπικό, εγγυάσαι τα επαρκή και σωστά υλικά και κρατάς την ιδιωτική φροντίδα υγείας όρθια. Όλα τα άλλα είναι υποκρισία.

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Παρακολουθώ τις συναντήσεις των υπουργών αλλά και των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά τις διαφωνίες τους πάνω στη στήριξη των κρατών μελών μετά την επιδρομή του κορονοϊού. Είναι ξεκάθαρη η διαφορά φιλοσοφίας βορείων και νοτίων. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξει και θα υπάρξει οικονομική παρέμβαση και βοήθεια. Το αν θα έχει μορφή μνημονίων ή όχι θα το δούμε αλλά σίγουρα δεν μπορεί να περιέχει σκληρά μέτρα λιτότητας και αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής γιατί θα φέρει αντιδράσεις, ανατροπές και φυσικά θα είναι μια βόμβα στα θεμέλια την Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρώ ότι το γνωρίζουν καλύτερα από εμάς οι ηγέτες πριν προβούν σε αυτοκτονικές αποφάσεις για την ένωση.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι, που κανείς δεν αναφέρει, είναι η ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της ίωσης. Από την αρχή φάνηκαν οι διαφορές στην αντιμετώπιση του κορονοϊού στα κράτη-μέλη με αποτελέσματα καταστροφικά. Μετάδοση από ένα κράτος στο άλλο, καθυστέρηση λήψης μέτρων από κάποια κράτη και τέλος πάντων μια ασύγχρονη αντιμετώπιση.

Θεωρώ πως, αν θέλουμε να έχουμε ένωση, πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις συνολικά για όλη την Ευρώπη. Ιχνηλάτηση και περιορισμοί σύγχρονοι, αυτόματοι με τις ίδιες μεθόδους. Θα πρέπει να αποφασίζει το ευρωπαϊκό κέντρο λοιμώξεων, με παρουσία βέβαια των ειδικών από όλα τα κράτη, ποια μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν, πότε και πώς. Αν θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει συνολικά το θέμα, πρέπει να υπάρξει και συνολική σύγχρονη συνεργασία.

Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Κρατήθηκα μακριά από σχολιασμούς και αναρτήσεις αυτές τις μέρες λόγω θρησκευτικών εορτών μιας και δεν χρειάζεται να βοηθάμε την αντιπαράθεση και τις γκρίνιες. Κατ’ αρχάς πρέπει να τονίσουμε ότι οι Έλληνες σεβαστήκαμε την καραντίνα αυτές τις ημέρες και μπράβο μας. Μπορέσαμε και κρατηθήκαμε μέσα στα σπίτια μας, τόσο σημαντικές μέρες. Δείκτης ότι μπορούμε αν θέλουμε.

Τα κρούσματα έχουν πέσει αρκετά τόσο σε εμάς όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, που σημαίνει ότι τα μέτρα πιάνουν τόπο αλλά και ότι αρχίζει στην Ευρώπη να κλείνει ο τραγικός κύκλος της ίωσης.

Έχουν αρχίσει να συζητούν έντονα στον τόπο μας για τις διαδικασίες ελάττωσης των αυστηρών μέτρων. Σύντομα θα μάθουμε τι προτείνουν οι ειδικοί και ποιες θα είναι οι αποφάσεις της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι για λίγο καιρό ακόμα δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. Ειδικά στην πατρίδα μας, που δεν έζησε έντονα την ίωση, θεωρώ ότι αν γίνει μια απότομη απελευθέρωση θα κοστίσει ακριβά και είναι κρίμα.

Για τις δομές και την ιδιαίτερη προστασία τους έγραψα πριν μερικές ημέρες. Επιμένω να θεωρώ ότι δεν γίνεται ό,τι πρέπει σε κάθε είδους τέτοια δομή. Το είδαμε στο Κρανίδι και ας ελπίσουμε να μην το δούμε και αλλού. Χρειάζεται μεγαλύτερη επαγρύπνηση σε κάθε είδους δομή που φιλοξενούνται και κατοικούν ιδιαίτερες ομάδες ανθρώπων.

Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Σταθερή η εικόνα της καμπύλης νέων κρουσμάτων στη χώρα μας. Αποτέλεσμα της τήρησης των αυστηρών μέτρων. Κερδίζουμε χρόνο και ας φαίνεται περιττό για κάποιους.

Το ανησυχητικό είναι ότι παρουσιάζονται κρούσματα σε δομές και σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Πρέπει πάση θυσία να το αποφύγουμε αυτό γιατί η διασπορά εκεί είναι ταχύτατη και με βαριές συνέπειες. Δεν θέλω καν να σκεφτώ τι έγινε σε οίκους ευγηρίας στην Ιταλία και στην Ισπανία.

Μια παρατήρηση. Υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που τους διακατέχει η ΔΥΣΠΙΣΤΙΑ ΤΗΣ ΑΓΝΟΙΑΣ. Είναι γεγονός ότι δεν έχουμε όλοι πρόσβαση στα διεθνή ΜΜΕ και ούτε μπορούμε να μαθαίνουμε τι συμβαίνει γύρω μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται τίποτα. Η νότια Ευρώπη έχει γονατίσει από την ίωση, οι θάνατοι στις γειτονικές μας χώρες θυμίζουν απώλειες πολέμου. Δεν είναι δυνατόν να μην το καταλαβαίνουμε και να δυσπιστούμε, αδιαφορώντας, επειδή εδώ δεν έχουμε τέτοια εικόνα. θα παρακαλούσα λοιπόν να πάρουμε σοβαρά την κατάσταση και να μην θεωρούμε πραγματικό μόνο ότι βλέπουμε και ακούμε εμείς. Δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου και σίγουρα δεν διαφέρουμε από κανέναν άλλο λαό. Σίγουρα είμασταν προνοητικοί και προλάβαμε εγκαίρως το ξαφνικό κακό, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και ότι δεν μπορεί ανά πάσα στιγμή να μας ακουμπήσει.

Για αυτό:
κρατάμε αποστάσεις μεταξύ μας,
δεν κάνουμε πηγαδάκια συζητήσεων
και προπαντός ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ.

Κυριακή 12 Απριλίου 2020

Κυριακή των Βαΐων σήμερα και το Πάσχα πλησιάζει. Ο καιρός φαίνεται να φτιάχνει και είναι μια πρόκληση στην οποία πρέπει να αντισταθούμε. Θα είναι πραγματικά κρίμα να αφήσουμε να περάσει η ίωση ανάμεσα μας την ώρα που την έχουμε απομονώσει τόσο καλά και τόσο αυστηρά.

Ξέρω καλά ότι η μεγάλη πλειοψηφία από εμάς θα τηρήσουμε τα μέτρα. Το έχουμε ήδη αποδείξει. Υπάρχουν όμως και μερικοί, ευτυχώς λίγοι, που αψηφούν και αδιαφορούν, που δεν πιστεύουν σε ό,τι γίνεται, που θεωρούν τους εαυτούς τους άτρωτους. Ας τους πούμε μια κουβέντα εμείς, ας τους μιλήσουμε και φυσικά να μη δεχθούμε τις προσκλήσεις τους για γλέντια το Πάσχα.

Επίσης η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε μια ανακοίνωση που λέει ότι τα 800 ευρώ θα έπρεπε να είναι επιδόματα ενίσχυσης της εργασίας και όχι ενίσχυση της διαθεσιμότητας. Θα έπρεπε να λειτουργούν ώστε να εργάζεται ο κόσμος και όχι να επιδοτείται η αργία. Φυσικά τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας και όπου υπάρχει ανάγκη κτλ. Καλό θα είναι να το δει αυτό η κυβέρνηση γιατί θα πάει μακριά η βαλίτσα και είναι κρίμα ένα απαραίτητο παραγωγικό κομμάτι της πατρίδας μας να μην εργάζεται για να απολαμβάνει τα 800 ευρώ. Και στο τέλος ας εργαστούν όσοι μπορούν και πρέπει. Σίγουρα δεν θα τρελαθούν στο χρήμα ούτως ή άλλως, αλλά θα είναι παραγωγικοί, θα κρατήσουν και το ηθικό τους ψηλά και θα προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Το κράτος δεν πρέπει να έχει ιδεοληψίες αλλά ευελιξία. Και τα τεράστια ποσά που θα ξοδέψει πρέπει να του φέρουν πίσω ένα ελάχιστο ανταποδοτικότητας. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να προσφέρει το 75-80% στις πληττόμενες επιχειρήσεις αντί των 800 ευρώ ώστε όποιοι μπορούν και πρέπει να μην κλείσουν. Και αναφέρομαι σε ιατρεία με προσωπικό, φούρνους, εφημερίδες κτλ που οι τζίροι τους έχουν πέσει στο 20-30% αλλά δεν επιτρέπεται να κλείσουν για λόγους κοινωνικής ανάγκης.

Προς το παρόν μένουμε μέσα και βλέπουμε.

Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Σταθερή η γραμμή αύξησης των κρουσμάτων και χθες. Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία δείχνουν να αρχίζουν να μειώνουν την εκθετική αύξηση, που είναι σημαντικό και παρήγορο. Ταυτόχρονα, ο δείκτης για τη δική μας πορεία, που αν και δεν είναι ανάλογη, μας δίνει πολλές πληροφορίες για το πώς να διαχειριστούμε το θέμα. Παραμένει η επιλογή μας για έγκαιρη και ισχυρή απομόνωση του πληθυσμού μία σωστή επιλογή.

Παρατηρήθηκε χθες ένα φαινόμενο σε μία ιδιαίτερη ομάδα της κοινωνίας μας. Κρούσμα σε ομάδα που έχει συγκεκριμένο τρόπο ζωής, ξεχωριστές συνήθειες και τρόπους. Αυτό θεωρώ πως πρέπει να μας προβληματίσει και να ασχοληθούμε πιο σοβαρά με τέτοιες ομάδες. Όπως τα γηροκομεία, χώροι φιλοξενίας παιδιών, ιδρυματικές μονάδες, κέντρα μεταναστών κτλ.

Οφείλει το κράτος όχι μόνο να ενημερώσει αλλά και να προλάβει τέτοιου είδους θέματα. Η πρόληψη είναι το πιο σωστό για να μην δούμε εξάπλωση της ίωσης μέσω ιδιαίτερων συνθηκών και ομάδων. Εδώ δεν χρειάζεται αυστηρότητα αλλά σωστή ενημέρωση και επίβλεψη των συνθηκών διαβίωσης. Θεωρώ ότι έχουν γίνει και ότι θα γίνουν κινήσεις ώστε να προστατέψουμε ευαίσθητες και ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες.

Προς το παρόν έφτιαξε ο καιρός και η κίνηση αυξήθηκε. Αναπόφευκτο αλλά ας προσπαθήσουμε να μην συνωστιζόμαστε. Είναι αλήθεια ότι κλεισμένοι μέσα αρκετό καιρό αρχίζουμε και ζοριζόμαστε. Ας βγούμε τον περίπατο που επιτρέπεται αλλά όπου βλέπουμε πολλούς πάμε αντίθετα. Έτσι προστατεύουμε εμάς, τους δικούς μας και τις ευπαθείς ομάδες.

Συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα.
ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ

Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Συνεχίζουμε αργά και σταθερά σε αριθμό κρουσμάτων, σε μια σταθερή γραμμή που όμως δεν αυξάνεται εκθετικά.

Θα ήθελα να αναφερθώ στα τεστ του κορονοϊού.
Υπάρχουν δύο κατηγορίες τεστ. Η PCR που είναι μια μοριακή εξέταση και εξασφαλίζει κατά 98-99% τη διάγνωση της παρουσίας του ιού στον οργανισμό. Είναι μια ακριβή, εξειδικευμένη και με ειδικές απαιτήσεις εξέταση. Στην παρούσα φάση, λόγω παγκόσμιας ζήτησης, τα αντιδραστήρια για αυτήν την εξέταση είναι δυσεύρετα και ακριβά. Η επιλογή λοιπόν του Π.Ο.Υ. που ακολουθεί και ο ΕΟΔΥ είναι να γίνονται αυτά τα τεστ σε όσους έχουν κλινικά συμπτώματα ίωσης με συνοδεία πνευμονίας ή άλλων ανησυχητικών ευρημάτων. Αυτό για να ακολουθηθεί συγκεκριμένη διαδικασία θεραπείας και νοσηλείας αυτών των ατόμων αλλά και για την προστασία των γύρω από αυτόν τον ασθενή καθώς και του υγειονομικού προσωπικού που έρχεται σε επαφή. Είναι οικονομικά και τεχνικά αδύνατον να γίνει αυτή η εξέταση σε όλο τον πληθυσμό και σε αυτή τη φάση γίνεται σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη διάγνωσης.

Το δεύτερο τεστ είναι το γρήγορο ή rapid όπως το λένε. Αυτά τα τεστ είναι αρκετά. Άλλα μετράνε αντισώματα (δηλαδή την αμυντική μας απάντηση) και άλλα το αντιγόνο (δηλαδή κομμάτι του ιού. Η ευαισθησία και ειδικότητα αυτών των εξετάσεων όμως είναι ακόμα μικρή. Δεν είναι δηλαδή μεγάλης ακρίβειας. Αυτό σημαίνει ότι βγάζει θετικά ένα ποσοστό των πραγματικών θετικών (περίπου το 60%). Θα έχουμε δηλαδή θετικούς ασθενείς που θα βγάζει το τεστ αρνητικούς με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επίσης έχει να κάνει με το τι αντισώματα μετράει το κάθε τεστ. Όταν ένας εισβολέας (ιός) μπαίνει στον οργανισμό μας παράγουμε, εντός 3-4 ημερών, αντισώματα IgM που είναι ταχείας αντίδρασης. Μετά από 15-30 ημέρες ο οργανισμός παράγει τα IgG αντισώματα που λέγονται και αντισώματα μνήμης και που υπάρχουν στο σώμα μας για πολύ καιρό και είναι σε ετοιμότητα αν ξαναεισέλθει ο ιός να παράγουν άμυνα πολύ σύντομα έτσι ώστε να μην εκδηλωθεί νόσος. Τώρα τα rapid τεστ μετράνε αυτά τα αντισώματα που σημαίνει ότι για να βρούνε τα IgM πρέπει να έχουμε έρθει σε επαφή με τον ιό αρκετές μέρες πριν ώστε να έχουμε βγάλει αντισώματα άμυνας. Άρα δεν έχει άμεσο διαγνωστικό αποτέλεσμα. Για να βρεθούν IgG αντισώματα θα πρέπει να έχουμε έρθει σε επαφή με τον ιό τουλάχιστον 15 μέρες πριν, οπότε πάλι δεν έχει διαγνωστική αξία σε αυτή τη φάση. Αυτό γιατί αν έχουμε συμπτώματα πάμε στο νοσοκομείο και μας γίνεται η μοριακή εξέταση ενώ αν δεν έχουμε κάτι δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτές τις εξετάσεις. Αυτά τα τεστ θα γίνουν σε όλο τον πληθυσμό κάποια στιγμή σύντομα για να δούμε το ποσοστό του πληθυσμού που ήρθε σε επαφή με τον ιό ώστε να γνωρίζουμε την εξάπλωσή του.

Δικαίως λοιπόν θεωρώ ότι δεν πρέπει να τρέχουμε αριστερά και δεξιά να ψάχνουμε τεστ. Καλό θα ήταν να ρωτήσετε τους γιατρούς σας ώστε να κάνετε αυτό που πρέπει και όχι αυτό που ακούμε αριστερά και δεξιά.

Και δύο λόγια για την Ευρώπη και τη στάση της.
Δυστυχώς δεν φαίνεται να είναι στο ύψος των περιστάσεων και κάποιοι διατηρούν μια αντιευρωπαϊκή εσωστρέφεια. Μετά την υγειονομική κρίση θα έρθει μια οικονομική κρίση που θα είναι, κατά τη γνώμη μου, σφοδρή και έντονη. Αν δεν απαντήσουμε ευρωπαϊκά φοβάμαι ότι τα exit θα είναι πολλά και τραγικά. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή και αλληλεγγύη. Όχι μόνο στα λόγια όμως αλλά και στην πράξη.

Θα τελειώσω με μια παρατήρηση. Πολυτελή αυτοκίνητα φτιάχνει και η Κίνα και άλλα κράτη. Ήλιο, φως και θάλασσα έχει μόνο ο νότος και καλό θα ήταν κάποιοι σκληροπυρηνικοί να μη χρειαστεί να ξοδεύουν μια Mercedes για μια εβδομάδα σε ελληνικό νησί.

Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Χθες είχαμε χαμηλό αριθμό κρουσμάτων και βέβαια όχι σε εκθετική αύξηση. Πλέον αποδεικνύεται ότι τα μέτρα φέρνουν αποτέλεσμα. Και η διαφορά με άλλα κράτη είναι εμφανής. Το εμπόδιο του Πάσχα είναι αυτό που πρέπει να ξεπεραστεί τώρα μιας και κάποιοι θα αψηφήσουν τα μέτρα και θα προσπαθήσουν να πάνε εκτός της οικίας τους με πολλές πιθανότητες να χαλάσουν την υγεία γνωστών και φίλων τους. Χωρίς τη θέλησή τους βέβαια αλλά από αμέλεια γιατί είναι πλέον γνωστό το θέμα και οι επιπτώσεις του.

Άρχισαν πολλοί να ασχολούνται με την επανεκκίνηση και με πιθανές ημερομηνίες. Θεωρώ τραγικό λάθος να μιλάμε αυτή την ώρα γι' αυτό. Είναι νωρίς και φυσικά δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν τα κρούσματα. Άρα μην βιάζεστε και μην πουλάτε ψεύτικες ελπίδες. Μακάρι να χαλαρώσουν τα μέτρα σε συνάρτηση με την ασφάλειά μας.

Προς το παρόν ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ

Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Κατ' αρχάς πάμε καλά σύμφωνα με τα νέα κρούσματα και τις στατιστικές καμπύλες. Αισιόδοξα μηνύματα έρχονται και από Ιταλία ενώ στις ΗΠΑ ακόμα δεν έχουν σταθεροποιήσει την αύξηση.

Η επόμενη τάπα χρονικά είναι το Πάσχα. Καλό θα ήταν να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι θα είναι διαφορετικό. Πρέπει να μην χαλάσουμε ότι έχουμε φτιάξει μέχρι τώρα.
Άρα ΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ

Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Όπως φαίνεται τα μέτρα πιάνουν τόπο και κρατάνε χαμηλά τα νέα κρούσματα. Εδώ αξίζουν δύο μπράβο. Το ένα στην ομάδα Τσιόδρα που επέλεξε μία αποτελεσματική μέθοδο και το άλλο σε όλους εμάς που τα τηρήσαμε και θα τα τηρούμε για όσο χρειαστεί. Αποδεικνύεται ότι αυτή η επιλογή ήταν η σωστή, άρα την στηρίζουμε και την ακολουθούμε.
ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ.

Θα ήθελα όμως να σχολιάσω τη φράση του καθηγητή «πρώτο επιδημικό κύμα». Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό. Αυτό σημαίνει ότι περιμένουμε ή είναι δυνατόν άλλο ένα κύμα επιδημίας. Άρα δεν χαλαρώνουμε και δεν πανηγυρίζουμε. Αποδίδουμε σαφέστατα στους στρατηγούς αυτού του αγώνα ΤΣΙΟΔΡΑ και ΧΑΡΔΑΛΙΑ τα εύσημα που δικαιούνται αλλά απ' ότι φαίνεται κερδίζουμε τη μάχη αλλά ο πόλεμος δεν τελειώνει.

Ένα άλλο σημαντικότατο σημείο είναι το πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα και ποια μέτρα θα χαλαρώσουν. Είναι γεγονός ότι η κοινωνία έχει ζοριστεί πολύ. Είναι γεγονός ότι η οικονομία ήταν που ήταν ζαβή, τώρα θα σέρνεται στην κυριολεξία. Είναι γεγονός ότι τα παιδιά μας έμειναν πίσω εκπαιδευτικά και έχασαν μέρες σχολείου, σχολική ύλη αλλά και τη συγκέντρωσή τους. Πολλά τα θέματα που προέκυψαν και που πιέζουν στη γρήγορη επανεκκίνηση. Θέλει όμως πολύ προσοχή. Θέλει ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

Προσωπικά πιστεύω ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουμε πριν κλείσουμε ημερολογιακά 3 μήνες τουλάχιστον και όχι πριν από 15 ημέρες χωρίς κανένα εγχώριο κρούσμα. Είναι μεγάλο ρίσκο γύρω μας να υπάρχουν χιλιάδες κρούσματα κι εμείς να θεωρούμε ότι είμαστε στη γυάλα της ανοσίας. Καταφέραμε να σβήνουμε σιγά σιγά τη φωτιά κόβοντας της το οξυγόνο αλλά γύρω μας ακόμα καίει και το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης είναι μεγάλο. Και αν συμβεί αυτό θα έχουμε χαλάσει ότι πετυχαίνουμε μέχρι τώρα.

Εμπιστεύομαι τον κύριο Τσιόδρα και θεωρώ ότι ξέρει πολύ καλά τι κάνει, αλλά δεν εμπιστεύομαι την πολιτική φιλοσοφία να δώσουμε στο κόσμο αυτό που θέλει, αυτό που ζητάει. Ελπίζω να μην επικρατήσει κάτι τέτοιο γιατί μέχρι τώρα δεν υπάρχει τέτοια άποψη στην πολιτική ηγεσία του τόπου και χαίρομαι γι' αυτό. Αλλά οι επιπτώσεις είναι τεράστιες, οι ευθύνες μεγάλες και οι ζημιές ανυπολόγιστες. Ποιος πολιτικός θα ορθώσει ανάστημα και να επιβάλλει τη σωστή γραμμή για την υγεία μας και όχι για την οικονομία μας και την κοινωνική μας ηρεμία;

Και το τελευταίο που θα ήθελα να εκφράσω είναι ότι δεν πρέπει να ανοίξουν πάλι τα σχολεία φέτος. Αν υπάρχει μία δεξαμενή που κρύβεται ο ιός, αυτή είναι τα παιδιά μας και θεωρώ ότι αν ανοίξουν τα σχολεία θα έχουμε αυτόματα το δεύτερο επιδημικό κύμα. Και αυτό θα είναι βαρύτερο και ισχυρότερο γιατί θα έχει ήδη περάσει στον σχολικό πληθυσμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δεν γνώριζα πριν τον κύριο Τσιόδρα αλλά τον εκτιμώ και πιστεύω στην επιστημονική του αρτιότητα. Δεν θα ήθελα να τον δω σε ρόλο Κολοκοτρώνη. Να τον δοξάζουμε σήμερα και να τον δικάζουμε αύριο επειδή έκανε επανεκκίνηση νωρίτερα και μετά να τον παρακαλούμε να αναλάβει ξανά τα ηνία της μάχης. Δυστυχώς ο τόπος μας έχει αρκετά τέτοια παραδείγματα και δεν θα ήθελα να επαναληφθούν.

Υπομονή λοιπόν. Μην βιαζόμαστε. Ας μη μιλάμε για επανεκκίνηση ακόμα.
ΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ

Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Η χθεσινή μέρα ήταν καλή όσο αφορά τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Τα μέχρι τώρα δεδομένα μας δείχνουν μια επιβράδυνση της διασποράς και έτσι συνεχίζουμε. Παράλληλα η Ιταλία μειώνει τα νέα κρούσματα, σημάδι ότι η καμπύλη πέφτει.
Συνεχίζουμε έτσι με υπομονή και επιμονή.

Δύο παρατηρήσεις:

Θα ήθελα λιγότερη έπαρση και μισαλλοδοξία από (μερικούς ευτυχώς) άρχοντες. Η κρίση μας αγγίζει όλους και δεν εξαιρείται κανείς. Δεν υπάρχουν σωτήρες και κανείς δεν θα σώσει κανέναν χωρίς τη θέλησή του. Σίγουρα ο καθένας μας οφείλει να κάνει το χρέος του εκεί που τον βρήκε αυτή η πανδημία αλλά μην ξεχνάμε ότι όλοι είμαστε μαζί σε αυτή την δοκιμασία. Κανένα γρανάζι της κοινωνίας μας δεν μπορεί να δυσλειτουργεί και κανένα δεν είναι πιο χρήσιμο από κάποιο άλλο. Γι΄ αυτό χρειάζεται σωστή και ορθολογική συμπεριφορά από όλους μας. Άλλωστε το παράδειγμα των στρατηγών μας είναι μοναδικό και προς μίμηση. Δεν χρειάζονται οι βασιλικότεροι του βασιλέως!!!!

Και ένα δεύτερο θέμα που θεωρώ ότι πρέπει να αναφέρω. Χθες επισκέφτηκε το νοσοκομείο της πόλης μας ο υπουργός υγείας και τον ευχαριστούμε για τη σημασία και για το ενδιαφέρον του πραγματικά. Θα έπρεπε όμως να καλέσει και να ενημερώσει και τον ιατρικό σύλλογο γιατί αυτή η κρίση δεν αφορά μόνο τα νοσοκομεία. Σε αυτή την κρίση όλοι, μα όλοι, οι υγειονομικοί οφείλουμε να είμαστε παρόντες, ο καθένας στο μετερίζι που βρέθηκε. Ο ιατρικός σύλλογος εκπροσωπεί όλους τους ιατρούς της Αρκαδίας. Εκπροσωπεί τους ιδιώτες, τους νοσοκομειακούς, τους ειδικευόμενους, τους αγροτικούς, τους στρατιωτικούς και όλου μα όλου όσους ασκούν ιατρική στην Αρκαδία. Ίσως είχε να πει κάτι στον υπουργό.

Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Τα μέτρα των προηγούμενων εβδομάδων πιάνουν τόπο. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν αυξάνονται εκθετικά και μάλιστα κρατιούνται κάτω από εκατό την ημέρα. Πολύ σημαντικό και αισιόδοξο. Θεωρώ ότι με αυτή την στάση απέναντι στη πανδημία μπορούμε να αποφύγουμε αυτά που έζησαν και ζουν οι γειτονικές μας χώρες. Απολογισμό, κόστος κτλ ας τα αφήσουμε για αργότερα. Η υγειονομική αυτή κρίση κρατάει πάνω από τρεις με τέσσερις μήνες μέχρι τώρα σε όλα τα κράτη κι εμείς είμαστε ακόμα στον δεύτερο μήνα με πολύ καλές αποδόσεις. Οπότε ας αφήσουμε την γκρίνια και ας φορτώσουμε υπομονή, επιμονή και πίστη.

Ένα χαμόγελο για τους Ιταλούς που ρίχνουν καθημερινά τον αριθμό των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αλλά δεν έχουν ακόμα μειώσει σημαντικά και τον αριθμό των θανάτων. Η σκέψη μας ας βοηθήσει και τους Ισπανούς, Γάλλους, Άγγλους και Αμερικανούς όπου η πανδημία τρέχει με εκθετική αύξηση.

Εμείς επιμένουμε: ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ

Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Κρατάμε καλά ακόμα. Η αύξηση δεν είναι εκθετική και αυτό μας δίνει συγκρατημένη αισιοδοξία. Αλλά με την προϋπόθεση ότι τηρούμε τα μέτρα, δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Στην Ευρώπη και στην Αμερική ακόμα ανεβαίνουν με γρήγορο ρυθμό οπότε πρέπει να παραδειγματιζόμαστε και να προσέχουμε.

Είδα σήμερα στο δρόμο για το ιατρείο κάποιους 5-6 μαζεμένους να κουβεντιάζουν. Χωρίς μάσκα και χωρίς να κρατάνε αποστάσεις. Καλό θα ήτανε να προσέχουμε περισσότερο.

Και μια κουβέντα για την μάσκα. Από την πρώτη στιγμή είπα την άποψή μου. Μάσκα φοράνε οι υγειονομικοί, οι άρρωστοι, οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες και όποιος έχει επαφή με πολύ κόσμο λόγω δουλειάς. Δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται τόση φασαρία. Όποιος έχει επαφή με κόσμο φοράει μάσκα. Δεν επιτρέπεται να είναι χωρίς μάσκα οι εργαζόμενοι που εξυπηρετούν κόσμο.

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Χθες ανακοινώθηκαν λίγα επιβεβαιωμένα κρούσματα αλλά μαζί με το κρουαζιερόπλοιο και τη δομή είναι αρκετά. Πρώτον, παραμένουμε μακριά ακόμα από την εκθετική αύξηση. Δεύτερον, θεωρώ ότι λόγω χρόνου δεν πρόλαβαν να βγουν αποτελέσματα αφού ελέγχθηκαν το πλοίο και η δομή. Αλλά σε κάθε περίπτωση είμαστε ακόμα χαμηλά. Δεν στεκόμαστε στους αριθμούς αλλά στην τάξη μεγέθους.

Τα μέτρα έχουν αποτέλεσμα και δεν πρέπει ούτε να τα αμφισβητούμε ούτε να τα παρακάμπτουμε. Η συζήτηση για το πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα και πώς θα χαλαρώσουν νομίζω ότι είναι άκαιρη και προκαλεί περισσότερο άγχος σε αυτή τη φάση. Παγκόσμια η υγειονομική αυτή κρίση κρατάει περίπου 4 μήνες. Εμείς είμαστε ακόμα στον δεύτερο μήνα και το πάμε με πολύ αργό ρυθμό. Οπότε ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ προς το παρόν.

Η Ιταλία είναι σε καθαρή πτώση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ελπίζουμε να ξεπεράσει σύντομα αυτή την κατάσταση. Η Ισπανία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και χρειάζεται τη σκέψη μας για καλό αποτέλεσμα. Όπως λέει και ο κύριος Τσιόδρας, οι άνθρωποι που πεθαίνουν δεν είναι απλά αριθμοί για τις στατιστικές αλλά είναι ψυχές δικές μας, δίπλα μας, είναι συνάνθρωποί μας.

Με σεβασμό λοιπόν σε αυτούς που έφυγαν και στους γύρω μας: ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Τα πήγαμε πολύ καλά και χθες όσον αφορά τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Επιβεβαιώνουμε ότι δεν έχουμε εκθετική αύξηση. Πολύ σημαντικό και ενθαρρυντικό για τα αποτελέσματα των μέτρων. Ταυτόχρονα πέφτουν και στην Ιταλία οι αριθμοί, στοιχείο που θα μας οδηγήσει στατιστικά κι εμάς.

Θα ήθελα να γράψω δύο λόγια για τον στρατηγό αυτού του πολέμου. Ο κύριος Τσιόδρας θεωρώ ότι είναι ευλογία που βρέθηκε στα ηνία αυτής της κατάστασης. Δεν χρειάζεται να τον κρίνουμε κάθε μέρα ούτε να περιμένουμε μία αστοχία για να τον σταυρώσουμε. Ήδη έχει πετύχει στο 100% του στόχου. Έχει αποτρέψει την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Όποιος καταλαβαίνει από τι μας έχει προστατέψει καταλαβαίνει τη σημασία της παρουσίας του.

Συνεχίζουμε να τον ακούμε και να τηρούμε τις οδηγίες του.

Εν τω μεταξύ…..
ΜΕΣΑ ΜΕΣΑ ΜΕΣΑ

Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Παρήγορα τα σημάδια από την Ιταλία που δείχνει όλο και λιγότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα πέμπτη συνεχόμενη ημέρα. Δυστυχώς το επίκεντρο στην Ευρώπη μετατοπίζεται στην Ισπανία ενώ ταυτόχρονα και οι ΗΠΑ δείχνουν αυξανόμενο ρυθμό κρουσμάτων.

Εμείς εδώ κρατάμε, κρατάμε σταθερό αριθμό με αύξηση όχι εκθετική. Πολύ σημαντικό και αισιόδοξο μήνυμα. Αν συνεχίσουμε έτσι μπορούμε ελεγχόμενα να διαχειριστούμε την πανδημία ώστε να έχουμε τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις.

Έχουμε βέβαια 49 συνανθρώπους μας που έφυγαν από τη ζωή και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Οφείλουμε να κρατήσουμε γερά και αποφασιστικά. Τα μέτρα που παίρνονται δεν είναι για τιμωρία κανενός, είναι προστατευτικά και πρέπει να τα τηρούμε. Προστατεύουν εμάς, τις οικογένειές μας και τους γύρω μας. Κυρίως όμως προστατεύουν τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας και τις ευπαθείς ομάδες. Δύο κατηγορίες συνανθρώπων μας που χρειάζονται τον σεβασμό και την προσοχή μας.

Μια ακόμα παρατήρηση. Ζούμε στην εποχή της εξειδίκευσης και της εξατομίκευσης. Φτιάχνουμε εξατομικευμένες θεραπείες, δίαιτες, προσφορές κτλ. Τα μέτρα της κυβέρνησης σίγουρα είναι σωστά και αναγκαία, αλλά οριζόντια. Δεν έχουν λάβει καθόλου υπ’ όψη τις ιδιαιτερότητες και την αναγκαιότητα κάποιων κλάδων. Και για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας, το οικονομικό επιτελείο πριν αποφασίσει κάτι ή αφού αποφάσισε κάτι πρέπει να ρωτήσει, να συμβουλευτεί τον αρχιστράτηγο αυτού του πολέμου που είναι ο κύριος Τσιόδρας. Θεωρώ ότι η κρίση δεν αντιμετωπίζεται όταν ο καθένας απομονώνει τις υποχρεώσεις του και προσπαθεί να τις εκπληρώσει. Θα πω ένα παράδειγμα. Ένας φούρνος με πέντε άτομα προσωπικό, με πεσμένη εργασία κατά 70% υποχρεώνεται να μπει στο καθεστώς προστασίας και φυσικά να στείλει το προσωπικό του σπίτι τους. Άρα θα είναι σχεδόν αδύνατο ή τουλάχιστον εξαντλητικό να εργάζεται ένας ή δύο βγάζοντας τη δουλειά έστω του 30%. Εδώ όμως χρειαζόμαστε τον φούρνο ως είδος ανάγκης και το κράτος σωστά το βάζει σε προστασία. Αφού λοιπόν μπαίνει σε προστασία γιατί να μην υποχρεωθεί να εργάζεται κανονικά το προσωπικό του, αφού πληρώνεται από το κράτος; Είναι μια μορφή επίταξης, αφού πληρώνει το κράτος, αλλά ας εκμεταλλευθεί κάποιες επαγγελματικές κατηγορίες αναγκαίες για το τόπο. Υπάρχουν αρκετές τέτοιες κατηγορίες και θεωρώ ότι ανά περιφέρεια ή νομό θα υπάρχουν ιδιαιτερότητες που αν εξατομικευτούν θα δείξουν την ευελιξία και κατανόηση της πραγματικότητας από μεριάς της κυβέρνησης. Στην Ξάνθη δεν εύρισκαν ξενοδοχείο για τους επαναπατριζόμενους φοιτητές γι’ αυτό τον λόγο. Όταν είπαν ότι θα εξαιρέσουν τα ξενοδοχεία από την απομάκρυνση των υπαλλήλων τους, βρήκαν αμέσως. Ας σκύψουν λοιπόν στις εξαιρέσεις οι ειδικοί κι ας τους ακούσουν στο οικονομικό επιτελείο. Θα είναι για καλό όλων μας.

Προς το παρόν: ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ

Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Αισιόδοξα μηνύματα έχουμε από χθες.

  1. Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν λίγα. Σημάδι ότι τα μέτρα δούλεψαν και δουλεύουν. Τα αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα είναι από τα μέτρα της προηγούμενης εβδομάδας. Αυτό μας δυναμώνει να συνεχίσουμε.
  2. Τα νέα κρούσματα στην Ιταλία για τέταρτη μέρα έπεσαν που σημαίνει ότι αρχίζει να πέφτει η καμπύλη και επιτέλους να αρχίζουν οι γείτονες να βλέπουν φως. Φυσικά και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να μειωθούν και οι θάνατοι και να επιστρέψουν στην κανονικότητα.
  3. Ένα φάρμακο μάλλον δουλεύει σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στη Μασσαλία. Από τους 1031 ασθενείς που χορηγήθηκε το φάρμακο απεβίωσε μόνο ένας. Ας ελπίσουμε να επιβεβαιωθούν και να αρχίσει να εφαρμόζεται μια αποτελεσματική θεραπεία.

Όλα τα παραπάνω μας τονώνουν το ηθικό, μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε με επιμονή να τηρούμε τα μέτρα και φυσικά μας επιβεβαιώνουν ότι ο χρόνος που κερδίζουμε είναι ένας από τους μεγάλους μας συμμάχους.

Θα κάνω και μια παρατήρηση για την εκπαίδευση. Αργεί αρκετά η χρήση της πλατφόρμας του σχολείου και είναι και δύσχρηστη. Καλό θα ήταν να απλοποιηθεί ώστε να έχουν πρόσβαση και άνθρωποι που δεν κατέχουν σε βάθος τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Όσο αφορά τις πανελλαδικές εξετάσεις, είναι μαρτύριο για τους μαθητές της Γ' λυκείου που δεν έχει αποφασιστεί πότε θα γίνουν. Φυσικά και το υπουργείο δεν μπορεί από σήμερα να γνωρίζει τι θα γίνει τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Γι' αυτό τον λόγο, κατά τη γνώμη μου, ορίζεις μια σίγουρη ημερομηνία τον Σεπτέμβριο ώστε να ηρεμήσουν τα παιδιά και να μην εξαντληθούν μέχρι τον Ιούνιο. Καταλαβαίνω ότι έχει πολλές τεχνικές δυσκολίες αλλά όλα λύνονται και θεωρώ ότι προέχει η ψυχολογία των υποψηφίων. Έχουν που έχουν το διάβασμά και το άγχος, ας τους δώσουμε όσο μπορούμε σταθερές που τους χαλαρώνουν και δεν τους αγχώνουν.

Προς το παρόν καθόμαστε ΜΕΣΑ.

ΥΠΟΜΟΝΗ, ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ, ΕΠΙΜΟΝΗ.

Δευτερα 30 Μαρτίου 2020

Ήδη παρατήρησα σήμερα πρωί πρωί άσκοπες, κατά τη γνώμη μου, μετακινήσεις. Επειδή η ίωση δεν έχει φτάσει ακόμα να μας αγγίξει προσωπικά, οικογενειακά κτλ δεν σημαίνει ότι πρέπει να την αψηφούμε.

Τα δεδομένα της Ιταλίας χθες ήταν παρήγορα, δείχνοντας μία πτώση των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Τρίτη μέρα πτώσης και ελπίζω να συνεχιστεί. Η άνοδος κράτησε 40 ημέρες και είναι ένας δείκτης που οι ειδικοί θα λάβουν υπ’ όψη τους για την περαιτέρω διαχείριση της κρίσης.

Λίγα λόγια όμως για τις οικονομικές συζητήσεις αυτών των ημερών. Θα πρότεινα να ρίξουμε τους τόνους και τη γκρίνια αυτήν την ώρα. Δυστυχώς, μετά την κρίση αυτή θα έχουμε πολλά οικονομικά θέματα ανοιχτά. Τότε θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις και να ορθοποδήσουμε, ανάλογα με την καταστροφή που θα έχουμε υποστεί.

Αυτή τη στιγμή προέχει να γίνουν όλες εκείνες οι κινήσεις που θα κρατάνε τον κόσμο μέσα, που θα κρατάνε όρθιες και ετοιμοπόλεμες τις δομές υγείας και όσες άλλες είναι απαραίτητες για τον πολίτη χωρίς δογματικά και ιδεοληπτικά εμπόδια.

Εμείς: ΜΕΣΑ - ΜΕΣΑ - ΜΕΣΑ

Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Η αύξηση των νέων κρουσμάτων κρατάει ακόμα και δεν έχει γίνει εκθετική. Κερδίζουμε χρόνο λοιπόν και είναι πολύ σημαντικό. Στην Ιταλία φαίνεται μετά από 43 μέρες ότι η εκθετική αύξηση αρχίζει να πέφτει σιγά σιγά. Θεωρώ ότι θα χρειαστεί άλλο τόσο χρόνο για τον μηδενισμό οπότε ας κάνουμε κι εμείς υπομονή. Οι γείτονες είναι ένα αξιόπιστο παράδειγμα για το πώς θα ήταν η κατάσταση αν δεν είχαμε πάρει εγκαίρως μέτρα και φυσικά πολύ καλός δείκτης για την πορεία της λοίμωξης.

Θα ήθελα να αναφερθώ σε μια αστοχία. Η οικονομική βοήθεια που η κυβέρνηση δίνει είναι πολύ σωστή και αναγκαία. Καμία δραστηριότητα με τέτοια πτώση τζίρου δεν αντέχει τώρα και φυσικά και οι ιατρικές δραστηριότητες έχουν καταρρακωθεί. Στις ιατρικές δραστηριότητες όμως η οικονομική βοήθεια έπρεπε να είναι κίνητρο για να είναι σε πλήρη ετοιμότητα και σε αυξημένη επιφυλακή, άσχετα με την πτώση του τζίρου και της δουλειάς.

Θα έπρεπε να δώσουν ως κίνητρα αυτά που δίνουν στις επαγγελματικές κατηγορίες αλλά με τον όρο οι κατηγορίες που προσφέρουν υπηρεσίες υγείας να μην κλείσουν. Να παρεμείνουν ανοιχτές για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Θεωρώ λάθος να δημιουργούμε κίνητρα που ωθούν τους επαγγελματίες υγείας να κλείσουν ώστε να επιβιώσουν οικονομικά λαμβάνοντας τις απαλλαγές. Αν κάποιος επαγγελματίας υγείας πρέπει να πληρώσει ενοίκιο, δάνειο, προσωπικό και αλλά έξοδα δεν βγαίνει αν δεν μπει στη ρύθμιση. Αν όμως μπει στη ρύθμιση υπολειτουργεί γιατί βγάζει το προσωπικό του εκτός επειδή δεν βγαίνει να το πληρώσει.

Έπρεπε ο νόμος να λέει ότι οι επαγγελματίες υγείας και όποιοι ΚΑΔ προσφέρουν υπηρεσίες υγείας θα έχουν τις απαλλαγές ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΝ μείνουν ανοιχτοί και εργάζονται κανονικά στη διάθεση του πολίτη. Φυσικά εμείς οι γιατροί δεν θα λείψουμε ούτε λεπτό από τις επάλξεις, τηρώντας τον όρκο μας, αλλά η πολιτεία από τη μεριά της πρέπει να εξασφαλίσει την πλήρη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα ως ασπίδα πρωτοβάθμιας περίθαλψης προστασίας των νοσοκομείων.

Θεωρώ μια κρίσιμη εξαίρεση αυτή στην οποία η πολιτεία αναγνωρίζει την πτώση του τζίρου και τις οικονομικές δυσκολίες, αλλά ταυτόχρονα απαιτεί τη λειτουργία όλων - μα όλων - των ιατρικών μονάδων και υπηρεσιών. Είμαι σίγουρος ότι οι υπεύθυνοι θα το καταλάβουν άμεσα.

Εμείς προς το παρόν .......
ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ

Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Αρχίσαμε να γκρινιάζουμε βλέπω για το μοίρασμα των επιδομάτων. Και η κυβέρνηση έχει δίκιο κι εμείς οι επιστήμονες αισθανόμαστε προσβολή με 600 ευρώ για κατάρτιση. Η συζήτηση θα ανοίξει σύντομα και δεν είναι μόνο οικονομικό το θέμα. Πρέπει να καθίσουμε με ειλικρίνεια, σεβασμό και πολιτισμό να θέσουμε τις αξίες και τις προτεραιότητες της κοινωνίας που θέλουμε. Θα έχουμε χρόνο να το κάνουμε όταν περάσει η κρίση με το καλό. Είμαι σίγουρος ότι ο πρωθυπουργός της χώρας έχει ήδη αρχίσει να ενημερώνει τις σημειώσεις του για το ποιοι και σε ποιους τομείς βρέθηκαν απροετοίμαστοι και λίγοι. Αυτά όμως θεωρώ ότι τώρα είναι λάθος να τα σηκώσουμε.

Στη μάχη δεν αμφισβητούμε τον στρατηγό και μάλιστα όταν τα πάει άψογα. Ο κύριος Τσιόδρας και η ομάδα του χρειάζονται ομοψυχία, ενότητα και πίστη για να πετύχουν το δύσκολο έργο που τους ανατέθηκε. Ραντεβού λοιπόν με τη γκρίνια αργότερα.

Συνεχίζουμε την σταθερή άνοδο των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αλλά όχι με εκθετική άνοδο. Πολύ σημαντικό. Συνεχίζουμε έτσι. Εκεί που υπάρχει ανάγκη συμπαράστασης και αλληλεγγύης είναι ακόμα στην Ιταλία. Πολλοί μα πάρα πολλοί οι θάνατοι. Ας στείλουμε ελπίδα και θάρρος σε όλη την Ιταλία.

Εμείς συνεχίζουμε, δεν κόβουμε, δεν μασάμε, δεν δίνουμε χώρο στον ιό να κόβει βόλτες ανάμεσά μας.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

CORAGGIO ITALIA – L EUROPA SIAMO NOI E NON IL DENARO

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ήταν και χθές στα αναμενόμενα επίπεδα, μακριά από εκθετική αύξηση, σημάδι αποτελεσματικότητας των μέτρων. Το λέω και το ξαναλέω για να μην θεωρούμε ότι η θυσία που κάνουμε όλοι μας δεν πιάνει τόπο. Αν καταφέρουμε και αποφύγουμε την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτή την κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Δύο παρατηρήσεις σήμερα:

  1. Δεν αρκεί να εκθειάζουμε και να χειροκροτούμε το υγειονομικό προσωπικό της χώρας. Για να πράξουμε το έργο που έχουμε ταχθεί θέλουμε σεβασμό. Θέλουμε από τους συνανθρώπους μας κατανόηση στην ταλαιπωρία που προκαλεί η εφαρμογή των μέτρων. Θέλουμε σεβασμό από την κυβέρνηση με πράξεις. Εξασφάλιση της καθημερινότητάς μας με ουσιαστικά μέτρα ώστε να μην φοβούνται οι συνάδελφοί μου (γιατροί και νοσηλευτές) τι θα γίνει με τις οικονομικές υποχρεώσεις της καθημερινότητάς τους. Στο Bergamo της Ιταλίας έφυγαν από τη ζωή 31 γιατροί, από τους οποίους 17 οικογενειακοί, που σημαίνει ότι το υγειονομικό δυναμικό της χώρας δεν είναι ένα δύο ή περισσότερα κομμάτια. Το υγειονομικό προσωπικό της χώρας είναι ένα, μία ομάδα, ένα σύνολο που κινδυνεύει αλλά που δεν θα κάνει πίσω ούτε λεπτό σε αυτή την μάχη. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος χθες ήταν απόλυτα ξεκάθαρος. Κανένας και πουθενά δεν πρέπει να εργάζεται χωρίς μέτρα ασφαλείας. Φυσικά δεν θα εξαιρέσω από αυτή την ανάγκη και όλους τους εργαζόμενους αυτή την εποχή (αστυνομία, στρατός, σούπερ μαρκετ, φούρνοι κτλ).
  2. Το δεύτερο σημείο που με εξόργισε χθες ήταν η στάση των λίγων ευρωπαϊκών κρατών που θέλουν να εφαρμόσουν μνημόνια για να στηρίξουν οικονομικά τις χώρες που χτυπάει η ίωση αυτή τη στιγμή. Απορρίπτουν το ομόλογο κορώνα που είναι η μοναδική ευρωπαϊκή οικονομική ασπίδα στην οικονομική κατάρρευση που έρχεται. Το ευρωπαϊκό ιδεώδες δεν είναι μόνο το χρήμα, ή καλύτερα δεν είναι το χρήμα και όποιος δεν το καταλαβαίνει καλό θα είναι να μην πιάνει στο στόμα του την ευρωπαϊκή ιδέα.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ – ΤΗΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ

CORAGGIO ITALIA – L EUROPA SIAMO NOI E NON IL DENARO

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Το πρόβλημα αυτής της πανδημίας δεν είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, αυτός κάθε αυτός, αλλά η αντοχή των συστημάτων υγείας σε μαζική νοσηρότητα στη κοινότητα.

Η ιδιαιτερότητα του κορονοϊού να μεταδίδεται αστραπιαία προκαλεί παρά πολλούς ασθενείς ταυτόχρονα έτσι ώστε τα νοσοκομεία να μην αντέχουν το φορτίο αυτό και να εξαντλούνται με συνέπεια τους πολλούς θανάτους. Άρα το μυστικό που ο κύριος Τσιόδρας και η ομάδα του έχει καταλάβει και παλεύει είναι να κρατήσει την ελληνική κοινωνία σε μικρό βαθμό αύξησης των κρουσμάτων πάση θυσία. Και το έχει καταφέρει. Έχει αποτρέψει την εκθετική αύξηση των άλλων χωρών να έρθει μέχρι τώρα στο τόπο μας.

Δεν κερδίζουμε απλά χρόνο. Κερδίζουμε τεχνογνωσία από τους άλλους λαούς, κερδίζουμε χρόνο προετοιμασίας, κερδίζουμε χρονική απόσταση της κρίσης από τους γείτονες με ευκαιρία βοήθειας μας αν χρειαστεί, κερδίζουμε να επανδρώνουμε και να εξοπλίζουμε τα νοσοκομεία μας. Κερδίζουμε τελικά να τελειοποιούμε τη στρατηγική μας στην κρίση του κορονοϊού.

Το επόμενο στοίχημα είναι να δούμε ύφεση και εξασθένηση του φαινομένου στη γείτονα Ιταλία. Έτσι θα μπορέσουμε να καταλάβουμε πώς συμπεριφέρεται η καμπύλη της κρίσης, έτσι θα προσαρμόσουμε τα στατιστικά μας και θα προετοιμαστούμε εγκαίρως.

Μια ακόμα παρατήρηση. Στη Γερμανία με πάρα πολλά κρούσματα έχει λιγότερους θανάτους συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό γιατί αν δείτε τις στατιστικές θα δείτε ότι οι Γερμανοί έχουν προστατέψει από τη λοίμωξη τους ηλικιωμένους. Μια σημαντική παράμετρος που θεωρώ ότι πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη μας. Βέβαια είναι και η χώρα που έχει το μεγαλύτερο αριθμό κλινών εντατικής θεραπείας ανά χίλιους κατοίκους στο κόσμο. Ο συνδυασμός αυτών των δύο παρατηρήσεων έχει το αποτέλεσμα που βλέπουμε.

Άρα τίθενται πολλά ζητήματα που η κοινωνία, η πολιτική και οι διαχειριστές της κρίσης πρέπει να ανοίξουν.

  • Μήπως χρειάζεται πριν την έξαρση να κλείσουμε μέσα αυστηρά τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες;
  • Μήπως πρέπει να αυξήσουμε άμεσα το κομμάτι της υγείας του ΑΕΠ;
  • Μήπως πρέπει να ταξινομήσουμε τις προτεραιότητες του πολιτισμού μας από την αρχή;
  • Μήπως πρέπει να ξαναβρούμε τις αξίες που παραμελήσαμε τόσα χρόνια;

Προς το παρόν ΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ.

Θα ήθελα να ζητήσω και ένα δημόσιο συγγνώμη σε όλους εκείνους που καθημερινά τους γκρινιάζω για να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας και στους ηλικιωμένους που τους παρατηρώ για άσκοπες μετακινήσεις. Θα συνεχίσω να κάνω αυτό που η ευθύνη μου με υποχρεώνει κι ας με κακολογούν κάποιοι. Δεν πειράζει. Να είμαστε όλοι καλά.

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους σήμερα, χρόνια πολλά στους Έλληνες.

Πριν διακόσια σχεδόν χρόνια με επιμονή, υπομονή και πίστη η πατρίδα μας σήκωσε κεφάλι και απαλλάχθηκε από τον ζυγό τετρακοσίων χρόνων. Ο αντίπαλος ήταν ορατός και ήθελε αντίσταση με όπλα και στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Σήμερα ο αόρατος επισκέπτης μας είναι ύπουλος και εκμεταλλεύεται την ανθρώπινη ανάγκη για δια ζώσης επικοινωνία για να επεκταθεί. Ο κάθε αγώνας θέλει τα όπλα του. Αυτό που όλοι οι αγώνες θέλουν είναι πίστη, υπομονή και επιμονή.

Πιστεύουμε ότι ο αόρατος επισκέπτης δεν θα μας γονατίσει. Υπομένουμε τα αναγκαία μέτρα που οφείλουμε να τηρήσουμε για να τον πολεμήσουμε. Επιμένουμε όσο καιρό χρειαστεί.

Η αύξηση των νέων κρουσμάτων δεν είναι εκθετική όπως σε άλλες χώρες. Σημαντικό και παρήγορο.
Συνεχίζουμε
Επιμένουμε
Μένουμε σπίτι

Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Αισιόδοξη μέρα σήμερα, δεύτερη μέρα πτώσης των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ιταλία και αυτό είναι ένας σημαντικός δείκτης. Στην Ελλάδα παραμένουμε σταθεροί και αυτό είναι καλό σημάδι ως προς την απόδοση των μέτρων. Γι΄ αυτό δεν κόβουμε, συνεχίζουμε σθεναρά να προσέχουμε, να μένουμε μέσα και να μη δίνουμε χώρο στην ίωση να περάσει ανάμεσά μας.

Οι Ισπανοί περνάνε τώρα στην δύσκολη φάση κι ας ευχηθούμε να πάνε όλα καλά. Και στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχει μία ιδιαίτερη ανησυχία μιας και εκεί ανεβαίνουν με γρήγορο ρυθμό τα κρούσματα.

Κάποια στιγμή πρέπει να ασχοληθούμε και με την ευρωπαϊκή ιδέα και γιατί παρατηρούνται διαφορετικές ταχύτητες μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να σπάσουμε τον οικονομικό μονόλογο και να μιλήσουμε για υγεία, παιδεία, ασφάλεια ευρωπαϊκά. Θεωρώ ότι θα ανοίξει η συζήτηση μετά από αυτή την κρίση. Οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για τις επόμενες κρίσεις και όχι μόνο στα λόγια.

Προς το παρόν ΜΕΣΑ.

Πληροφορίες και οδηγίες προς τους Πολίτες για το έντυπο βεβαίωσης μετακίνησης: forma.gov.gr

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Πρώτη μέρα ελεγχόμενης κίνησης σήμερα.
Να τονίσω κι εγώ με τη σειρά μου ότι δεν είναι άσκηση, δεν είναι παιχνίδι είναι σοβαρό και οφείλουμε να το τηρήσουμε και να μην κάνουμε κατάχρηση.

Η Ιταλία μετά από σχεδόν ένα μήνα έδωσε μειωμένα σε σχέση με προχθές νέα κρούσματα, ας ελπίσουμε ότι θα αρχίσει να πέφτει αυτή η τραγική καμπύλη. Τώρα έχει πρόβλημα η Ισπανία.

Καταλαβαίνετε ότι αυτή η ίωση δε κάνει διακρίσεις και δεν κόβει αν δεν την κόψουμε εμείς.

ΥΠΟΜΟΝΗ-ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ-ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Στοιχεία του πολιτισμού μας που πρέπει να αναδείξουμε όλοι αυτές τις δύσκολες ώρες.

Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Ένας φόρος τιμής για τους γείτονες που υποφέρουν και που για εφτά χρόνια έζησα μαζί τους και ανδρώθηκα επιστημονικά.

Η μετάφραση του λόγου του G.Conte:

Καλησπέρα σε όλους
Από την αρχή διάλεξα τον δρόμο της διαφάνειας, διάλεξα να μην μειώσω και να μην κρύψω την αλήθεια που κάθε μέρα διαδραματίζεται στα μάτια μας. Διάλεξα να είστε όλοι συμμέτοχοι στον αγώνα που καλεστήκαμε να αντιμετωπίσουμε στην πιο δύσκολη κρίση μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Σε αυτές τις πολύ σκληρές μέρες καλούμαστε να δοκιμαστούμε με εικόνες, με γεγονότα που μας τραυματίζουν και μας αφήνουν βαθύ σημάδι που θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας ακόμα και όταν όλο αυτό θα έχει τελειώσει, ελπίζουμε σύντομα.

Ο θάνατος τόσων συνανθρώπων μας που κάθε μέρα ανανεώνεται, αυτές οι απώλειες για εμάς, για τις αξίες που μεγαλώσαμε και ακόμα μοιραζόμαστε δεν είναι απλοί αριθμοί. Αυτοί που κλαίμε σήμερα είναι ιστορίες ανθρώπων, οικογενειών που έχασαν τα πιο αγαπημένα τους πρόσωπα.

Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν μέχρι τώρα - το έχω ξαναπεί - απαιτούν χρόνο πριν αποφέρουν αποτελέσματα. Πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε όλους τους κανόνες με υπομονή, υπευθυνότητα και εμπιστοσύνη. Είναι μέτρα βαριά, το γνωρίζω, μένοντας σπίτι, αλλάζοντας τις καθημερινές μας συνήθειες δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά δεν έχουμε εναλλακτικές. Αυτή τη στιγμή πρέπει να αντέξουμε γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε.

Η θυσία μας να μείνουμε σπίτια μας είναι η ελάχιστη θυσία που πραγματοποιούμε αυτήν την ώρα. Στα νοσοκομεία, στα ζωτικά σημεία του κράτους, υπάρχουν αυτοί που αψηφούν τα δύσκολα και ρισκάρουν πολύ περισσότερο από εμάς. Σκέφτομαι τους γιατρούς, τους νοσοκόμους, την αστυνομία, τον στρατό, τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, τους φαρμακοποιούς, τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους ανθρώπους της ενημέρωσης, άντρες και γυναίκες που δεν πάνε απλά στη δουλειά τους αλλά κάθε μέρα κάνουν μια κίνηση υπευθυνότητας απέναντι σε όλη τη χώρα, μια κίνηση αγάπης απέναντι σε όλη την Ιταλία.

Σήμερα αποφασίσαμε ένα ακόμα βήμα. Η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει σε όλη την επικράτεια κάθε παραγωγική διαδικασία που δεν είναι αυστηρά απαραίτητη, που δεν εγγυάται παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών άκρως απαραίτητων.

Δουλέψαμε το απόγευμα με τα συνδικάτα και τους φορείς για να κάνουμε μια αναλυτική λίστα με τις κατηγορίες που είναι άκρως απαραίτητες για τη λειτουργία του κράτους σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Θα μείνουν ανοιχτά όλα του σούπερ μαρκετ, όλα τα μαγαζιά που έχουν τρόφιμα πρώτης ανάγκης. Θέλω την προσοχή σας γιατί δεν περιορίζουμε το ωράριο και ζητώ τη μέγιστη ψυχραιμία γιατί δεν υπάρχει λόγος να τρέξουμε και να κάνουμε αδικαιολόγητες ουρές. Παραμένουν ανοιχτά τα φαρμακεία, οι τραπεζικές, ταχυδρομικές και οικονομικές υπηρεσίες. Εξασφαλίζουμε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες που είναι απαραίτητες, όπως οι μεταφορές και εξασφαλίζουμε όλες τις δευτερεύουσες δραστηριότητες που είναι αναγκαίες για την υποστήριξη των παραπάνω εργασιών. Πέρα από αυτές τις δραστηριότητες θα γίνονται μόνο απομακρυσμένες δραστηριότητες μέσω υπολογιστή από το σπίτι.

Επιβραδύνουμε τις παραγωγικές μηχανές του κράτους αλλά δεν τις σταματάμε. Είναι μια απόφαση δύσκολη αλλά που μας επιτρέπει και μας προετοιμάζει να αντιμετωπίσουμε την πιο οξεία φάση της μόλυνσης. Είναι μια απόφαση που κρίνεται απαραίτητη, ειδικά σήμερα, για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τη εξάπλωση της πανδημίας.

Η έκτακτη υγειονομική κατάσταση, όπως είχαμε προβλέψει, εξελίσσεται σε μια οικονομική έκτακτη κατάσταση ανάγκης, αλλά λέω σε όλους ότι το κράτος υπάρχει, το κράτος είναι εδώ. Η κυβέρνηση θα επέμβει με έκτακτα μέτρα που θα μας επιτρέψουν να σηκωθούμε και να ανακινήσουμε την οικονομία μας το συντομότερο δυνατόν, να ξανασηκώσουμε το κεφάλι μας και να επανέλθουμε. Αυτή την ώρα η κοινωνία πρέπει να δεθεί όπως ποτέ άλλοτε σαν μια αλυσίδα δυνατή για την προστασία του υπέρτατου αγαθού που είναι η ζωή. Αν ακόμα και ένας κρίκος σπάσει, αυτή η αλυσίδα προστασίας θα μειωθεί εκθέτοντας όλους μας σε μεγάλο κίνδυνο.

Αυτές οι θυσίες που σήμερα μοιάζουν με βήματα πίσω, αύριο θα μας βοηθήσουν να ξαναπάρουμε επάνω μας και να γυρίσουμε στις δουλειές μας, στα εργοστάσια, στα γραφεία μας, στις πλατείες μας, στις αγκαλιές των συγγενών, των φίλων και των αγαπημένων μας προσώπων. Θυσιάζουμε πολλά, το κάνουμε γιατί αγαπάμε την Ιταλία αλλά δεν θυσιάζουμε το θάρρος μας και την ελπίδα για το αύριο.

Ενωμένοι θα τα καταφέρουμε.

Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Το αισιόδοξο μήνυμα έρχεται από την Κίνα με ήδη δυο μέρες με μηδενικά κρούσματα. Βέβαια πέρασαν 4 μήνες τραγικοί και λένε οι Kινέζοι επιστήμονες ότι πρέπει να υπάρξουν 14 μέρες χωρίς κανένα κρούσμα για να αρχίσουμε να χαλαρώνουμε. (φρεσκάρω και τα κινέζικά μου «επί τη ευκαιρία»)

Δύο προτάσεις έχω να κάνω σήμερα:

  1. Προτείνω άμεση οργάνωση ιατρικών ομάδων (ιατρός, αστυνομικός, υπάλληλος υγειονομικού) που θα επιβλέπουν την τήρηση των μέτρων σε χώρους εργασίας, σούπερ μάρκετ, φούρνους, ιατρεία, ταξί κτλ. Παντού όπου εργάζονται και έρχονται σε επαφή με κόσμο. Η ομάδα αυτή να έχει δικαίωμα να κλείνει τη δραστηριότητα αν δεν τηρεί τους κανόνες ώστε να μπλοκάρουμε τη διάδοση μέσα από χώρους εργασίας και να προστατέψουμε τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.
  2. Επίσης άμεσα σεμινάρια από πνευμονολόγους για την αντιμετώπιση πνευμονολογικών καταστάσεων σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι όλοι. Θεωρώ ότι ένα φρεσκάρισμα των πνευμονολογικών γνώσεών μας δεν θα ήταν κακό γιατί στην Ιταλία χρειάστηκαν όλοι οι γιατροί. Ας το κάνουμε και ας μην χρειαστεί.

Τελευταία παρατήρηση: ας αποφύγουμε την κοινωνική ιχνηλάτιση (επιστημονικό κουτσομπολιό). Σίγουρα θα υπάρξουν κρούσματα παντού. Μην πέσουμε στο λάθος να στοχοποιούμε συνανθρώπους μας επειδή αρρώστησαν. Η κοινωνική εσωστρέφεια και ο κοινωνικός διασυρμός είναι το τελευταίο που ο πολιτισμός μας μπορεί να επιτρέψει και να αντέξει. Ο επισκέπτης είναι αόρατος και δεν κάνει διακρίσεις.

Εμείς συνεχίζουμε στο ρυθμό των οδηγιών των επιστημόνων της κυβέρνησης ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ. Όσοι εργαζόμαστε: τηρούμε τους ΚΑΝΟΝΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες ήταν σε αναμενόμενα επίπεδα και αυτό σημαίνει ότι ακόμα ελέγχουμε το φαινόμενο και ότι τα μέτρα που έχουν παρθεί πιάνουν τόπο. Το ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι η κατάσταση στην Ευρώπη, Ιταλία Ισπανία, Αγγλία και η κατάσταση στην Καλιφόρνια που σήμερα δόθηκε η σύσταση: μένουμε σπίτι.

Ας ελπίσουμε η καμπύλη των νέων κρουσμάτων να αρχίσει να κατηφορίζει γιατί πραγματικά αυτά που ζουν οι γείτονές μας είναι εφιαλτικά. Φυσικά οφείλουμε να παραδειγματιστούμε και να τηρήσουμε αυστηρά, αυστηρότατα τα μέτρα που μας ζητάνε οι ειδικοί αλλιώς ρισκάρουμε να μπούμε κι εμείς σε αυτήν την ανεξέλεγκτη καταστροφή.

Ίσως γίνω λίγο κουραστικός αλλά θα το ξαναπώ: ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ. Αν έχουμε πρόβλημα υγείας μιλάμε με έναν γιατρό, δεν τρέχουμε στο νοσοκομείο ή στα ιατρεία χωρίς συνεννόηση. Πρέπει να προφυλάξουμε το υγειονομικό δυναμικό της χώρας, να το έχουμε όρθιο και ετοιμοπόλεμο, μην το κάψουμε πριν τη μάχη.

Οι τραγικές στατιστικές της Ιταλίας θεωρώ ότι δεν οφείλονται τόσο στην επιθετικότητα της ίωσης όσο στον κορεσμό του συστήματος υγείας. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε τώρα. Νομίζω ότι οι επιστήμονες υπεύθυνοι το έχουν ήδη δρομολογήσει το θέμα αλλά πρέπει και όλοι εμείς να μην κουράζουμε το σύστημα χωρίς λόγο. Ιδιαίτερα οι υγειονομικοί να τηρούμε τους κανόνες ασφάλειας. Δεν περισσεύει κανείς μας και κανείς από εμάς δεν είναι άτρωτος.

Και μια τελευταία παρατήρηση. Βλέπω ότι ακόμα δεν τηρούν όλοι τους κανόνες ασφαλείας. Όσοι έρχονται συναναστρέφονται με αρκετό κόσμο. Κανείς μας δεν εξαιρείται και να ξέρουμε ότι όποιος δεν προσέχει θα είναι αυτός που θα μολυνθεί πιο γρήγορα και θα υποχρεωθεί να απομονωθεί για 14 μέρες και φυσικά θα έχει μολύνει παρά τη θέλησή του και πολλούς άλλους. Όλοι μα όλοι, σούπερ μάρκετ, ντελίβερι, φούρνοι, ταχυδρόμοι, περίπτερα, μίνι μάρκετ, τράπεζες, αστυνομία και δεν ξέρω ποιοι άλλοι εργάζονται με κόσμο αυτή τη στιγμή: να βάζουμε μάσκα και γάντια.

Θα παρακαλέσω και κάτι άλλο. Να μείνουμε μακριά από εσωστρέφειες, αντιπαραθέσεις και διαφωνίες. Αυτές οι στιγμές δε χωράνε τέτοια.

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Θα ήθελα να ξεκινήσω μια καθημερινή επικοινωνία με όλους σας στα πλαίσια τόσο της αναγκαίας ψυχολογικής εξωστρέφειας που όλοι έχουμε ανάγκη όσο και για την επιστημονική επεξήγηση της κατάστασης όσο μπορώ και όσο «μου κόβει» βέβαια.

Στις 26/2/2020 εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της ίωσης από κορονοϊό. 23η ημέρα λοιπόν με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να είναι μέχρι χθες 418.
Εδώ χρειάζεται μια επεξήγηση. Επειδή ο ECDC, ο Ευρωπαϊκός φορέας για τις λοιμώξεις (το σοβαρότερο επιστημονικό όργανο) έχει δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για τη μέτρηση των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη, δεν χρειάζεται να ψάχνουμε να βρούμε με ακρίβεια πόσα είναι τα κρούσματα. Είναι επί δέκα, επί είκοσι, επί πενήντα κτλ. Είναι ανώφελο και δεν εξυπηρετεί τίποτα και κανέναν. Ο πιο αξιόπιστος δείκτης και σταθερός παρονομαστής σύγκρισης, αξιολόγησης και παρακολούθησης της νόσου είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που μετριούνται τηρώντας τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Λοιμώξεων. Άρα πρέπει να προσπερνάμε τις εκτιμήσεις που δεν στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα.

Στην Ελλάδα έχουν παρθεί κάποια μέτρα τα οποία και ο καθηγητής κύριος Τσιόδρας εκτίμησε ως υπερβολικά αλλά αναγκαία. Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί του και θα αναφέρω ότι την 23η αντίστοιχη ημέρα της νόσου στην Ιταλία τα βεβαιωμένα κρούσματα ήταν 21.157 (στοιχεία του υπουργείου υγείας της Ιταλίας). Δεν είναι στοιχείο για πανηγυρισμούς αυτό αλλά σίγουρα δείχνει τη δυναμική και την προσφορά των μέτρων.

Θεωρώ ευλογία και εθνική ευεργεσία την ύπαρξη των συγκεκριμένων ανθρώπων, επιστημόνων που έχουν αναλάβει τη διαχείριση αυτού του θέματος στην Ελλάδα. Αυτό που για σήμερα θα ήθελα να πω, τελειώνοντας, είναι ότι έχουμε επιστημονική επάρκεια και επέμβαση πολύ πολύ καλή. Ας μην τους απογοητεύσουμε εμείς οι απλοί καθημερινοί πολίτες με την αδιαφορία μας στην τήρηση των μέτρων που μας ζητούν.

Να είμαστε όλοι καλά